Siirry suoraan sisältöön

Missä on Suomi? KATSE:n keskustelutilaisuus ja syyskokous 17.11.2015

Kansainvälisten suhteiden tutkimuksen seura ry järjestää keskustelutilaisuuden ja syyskokouksen tiistaina 17.11. klo 18:00-20:00 Helsingin yliopiston päärakennuksessa (Unioninkatu 34, aud XIII, 3.krs). Alla on tarkempaa tietoa tapahtumasta. Tervetuloa!

Keskustelutilaisuus: Missä on Suomi? Suomen identiteettipolitiikka 2010-luvulla

Vilho Harle ja Sami Moisio väittivät vuonna 2000 julkaistussa kirjassaan Missä on Suomi, että suomalainen identiteettiajattelu oli jämähtänyt menneisyyteen. Suomalainen identiteettiprojekti oli vuosikymmeniä perustunut rajojen vetämiselle määrittelemällä Suomi ”perinjuurin eurooppalaisten kansojen” joukkoon ja poissulkemalla Venäjä toisena. Harle ja Moisio väittivät, että tällainen rajojen ylläpitäminen oli aikansa elänyttä eikä sopinut globalisoituvaan maailmaan. He kysyivätkin, olisiko aika keksiä jotain muuta.

Pitkän hiljaiselon jälkeen keskustelu identiteettipolitiikasta on herännyt uudelleen eloon. Vanhat kipukohdat Suomen asemasta Euroopassa nousivat esille, kun tunnettu Yhdysvaltojen ulkopolitiikan veteraani Zbigniew Brzezinski hahmotteli helmikuussa 2014 Financial Timesin sivuilla Suomen paikkaa idän ja lännen välissä tavalla, jota Suomessa on vuosikymmeniä yritetty vastustaa. Suomen ”sijainnista” Euroopassa ja roolista kansainvälisessä yhteisössä on kiistelty myös kansallisessa julkisessa keskustelussa useaan otteeseen mm. liittyen puolustuspoliittisiin ratkaisuihin, Suomen EU-politiikkaan ja kehityspolitiikkaan.

Keskustelutilaisuuden tarkoituksena on kartoittaa Suomen paikkaa ja identiteettipolitiikan kehittymistä 2000-luvulla sekä erityisesti viime vuosina. Onko EU:n mallioppilaasta tullut kapinoiva niskoittelija? Eikö Suomen joukkuetta enää kiinnosta ratkoa maailman ongelmia? Onko Suomen paikka liukumassa poliittisilla mentaalikartoilla kohti itää? Onko sillä väliä, jos onkin?

Aiheesta alustamassa ovat prof. Sami Moisio (Helsingin yliopisto), prof. Tuomas Forsberg (Tampereen yliopisto) ja prof. Marja Keränen (Jyväskylän yliopisto). Keskustelua johtaa vanhempi tutkija Mikael Wigell (Ulkopoliittinen instituutti).

KATSE ry:n syyskokous

Keskustelutilaisuuden jälkeen pidetään KATSE ry:n syyskokous, jossa käsitellään sääntömääräiset asiat:

  1. Kokouksen avaus
  2. Kokouksen järjestäytyminen (puheenjohtajan, pöytäkirjan tarkastajien ja sihteerin valinta)
  3. Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
  4. Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen
  5. Vuoden 2016 johtokunnan valitseminen (puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, 10-20 jäsentä)
  6. Vuoden 2016 toimintasuunnitelman hyväksyminen
  7. Vuoden 2016 jäsen- ja liittymismaksujen hyväksyminen
  8. Vuoden 2016 talousarvion hyväksyminen
  9. Vuoden 2016 tilin- ja toiminnantarkastajien valinta
  10. Muut asiat
  11. Kokouksen päättäminen